המרכיבים

Acerola

האסרולה הוא פרי הדומה לדובדבן גדול וסבורים שמקורו מחצי האי יוקטן שבדרום אמריקה.  חלק מהמטעים הגדולים ביותר בעידן המודרני נמצאים בברזיל. הוא ידוע כאחד הפירות העשירים ביותר בויטמין C, ומסיבה זו מילא תפקיד חשוב ברפואת הצמחים של דרום אמריקה. בנוסף, יש בו קרוטן השווה בערכו לזה שבגזר, והיא מהווה מקור טוב למגנזיום ומספר ויטמיני B, ניאצין, חומצה פאנטותנית, ויטמין 1B (תיאמין) וויטמין 2B (ריבופלאווין).
 
ויטמין C הוא מזון החייב להימצא בתזונה. יש לו מגוון של תפקידים ביולוגיים, כולל יצירה ושמירה על הקולאגן (החלבון העיקרי שבעור וברקמות החיבור), שמירה על בריאות הכבד ובלוטות יותרת הכליה, וכמו כן הוא אנטי-היסטאמין טבעי חזק. אולם, אחד מתפקידיו החשובים ביותר הוא זה של נוגד חמצון ויכולתו לסייע לגוף להילחם בלחץ פזיולוגי. סביבתנו מלאה בלחצים חיצוניים ומזהמים המעמיסים על גופנו לחץ חריג בעוצמתו כדי לשמור על בריאותו. אנו חשופים לזיהומים ומחלות בסביבה העירונית שלנו וצריכת ויטמין C נוסף עשויה לשמש תוספת משלימה לחיים בריאים.
 
חלק מהמחלות השכיחות שכנגדן כדאי ליטול ויטמין C הן: אלרגיות, טרשת העורקים, ברונכיטיס, מניעת סרטן, הצטננות ושפעת, גלאוקומה וקמטי עור.
 
References
1: Hanamura T, Hagiwara T, Kawagishi H.
Biosci Biotechnol Biochem. 2005 Feb;69(2):280-6.
2: Johnson PD. 
World Rev Nutr Diet. 2003;91:67-75. Review.
3: Visentainer JV, Vieira OA, Matsushita M, de Souza NE. 
Arch Latinoam Nutr. 1998 Sep;48(3):256-9.
 
 
Aloe Vera

References
1: Su CK, Mehta V, Ravikumar L, Shah R, Pinto H, Halpern J, Koong A, Goffinet D, Le QT. 
Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2004 Sep 1;60(1):171-7.
2: Langmead L, Feakins RM, Goldthorpe S, Holt H, Tsironi E, De Silva A, Jewell DP, Rampton DS. 
Aliment Pharmacol Ther. 2004 Apr 1;19(7):739-47.
3: Langmead L, Makins RJ, Rampton DS. 
Aliment Pharmacol Ther. 2004 Mar 1;19(5):521-7.
 
Bilberry (אוכמנייה)
אם נמשיך ונחקור את היתרון הבריאותי המופלא של 14 פירות ועשבים אקזוטיים המרכיבים את EXO, נוכל להבין עד כמה התכשיר הוא ייחודי.
 
האוכמנייה היא שיח רב שנתי המצוי לרוב באירופה, אסיה המערבית וצפון אמריקה. השיח נותן פירות הקרובות לאוכמנייה הכחולה של אמריקה, לחמוציות ולסוגים נוספים של גרגרים. למעשה, הוא מכונה לרוב "אוכמנייה אירופית".
 
במשך מאות שנים, חוקרי צמחים אירופיים השתמשו באוכמנייה זו כדי לטפל במספר רב של בעיות בריאותיות. טייסים שמו לב לשיפור ניכר ביכולת ראיית הלילה שלהם אחרי שצרכו את האוכמניות טרם יציאתם לגיחות הפצצה ליליות. מחקרים נוספים הראו שהאוכמניות משופעות בנוגדי חמצון, ובגלל תכונה זו יש להן יכולות רפואיות מופלאות. בזמנים המודרניים הפכה האוכמנייה לתוסף מזון פופולארי ונמצאה מועילה בטיפול בבעיות ראייה שונות, כולל ראיית לילה גרועה, קאטארקט וניוון כתמי.
 
חוקרים שבדקו את האוכמנייה זיהו את האנתוציאנינים, המצויים בה בכמות רבה, כחומר האחראי לרוב התכונות הרפואיות של הפרי האקזוטי. אלו הם נוגדי חמצון רבי עוצמה ונראה כי הם ממלאים תפקיד חשוב בשמירה על שלמות כלי הדם שלנו, הגדולים והקטנים. נראה כי הם מסייעים במניעת טרשת עורקים באברים חיוניים רבים. זו הסיבה בגללה הם נחוצים למניעת מחלות לב, לטיפול בבעיות ראייה ובמניעת חלק מהתוצאות המתישות של מחלות כרוניות, כגון סוכרת.
 
האוכמנייה היא רק אחד מתוך 14 הפירות והצמחים האקזוטיים המרכיבים את EXO, שלכל אחד מהם מגוון משלו של תכונות מגבירות בריאות.
 
References
1: Faria A, Oliveira J, Neves P, Gameiro P, Santos-Buelga C, de Freitas V, Mateus N.
J Agric Food Chem. 2005 Aug 24;53(17):6896-6902.
2: Ramirez MR, Izquierdo I, Raseira MD, Zuanazzi JA, Barros D, Henriques AT. 
Pharmacol Res. 2005 Aug 9;
3: Kramer JH. 
Surv Ophthalmol. 2004 Nov-Dec;49(6):618;
 
 
Blueberry (אוכמנייה כחולה)

האוכמנייה הכחולה דומה מאוד אוכמנייה של צפון אירופה ולחמוציות של צפון אמריקה. היא אחד הפירות הבודדים שמקורם בצפון אמריקה. היא שימשה את הילידים האמריקאיים במשך מאות שנים כמקור מזון טעים וכתכשיר רפואי. בדומה לגרגרים האחרים הקרובים אליה, האוכמנייה הכחולה מהווה מקור עשיר לנוגד חמצון פנולי הקרוי אנתוציאנין, כמו גם אשלגן, סידן, ויטמין A, C, ו- E, חומצה פולית וסיבים. דווח על ידי חוקרים כי מרכז התזונה האנושית  (USDA) כי באוכמנייה הזו תכולת נוגדי חמצון גבוהה יותר מאשר 40 פירות וירקות טריים אחרים.
 
מחקרים אחרונים שנעשו בבעלי חיים מצביעים על כך שהאוכמניות הכחולות עשויות להיות מועילות בהאטת תהליך ההידרדרות השכלית עקב גיל, אולי כתוצאה מתכולת נוגדי חמצון גבוהה של האנתוציאנינים השכיחים כל כך בפרי זה. תוצאה נוספת של רכיב חשוב זה היא הורדת צבירת LDL (כולסטרול רע) ועל ידי כך מניעת מחלות לב ושבץ. בדומה לאוכמניות אחרות האוכמנייה הכחולה ממלאת תפקיד חשוב בשיפור הראייה ובהפחתת מאמץ העיניים.
 
בדומה לאוכמניות אחרות, האוכמנייה הכחולה מכילה חומר ביולוגי פעיל נוסף המכונה רסוורטול. חומר זה נמצא יעיל בדיכוי התרבות תאי גידולים ובזירוז אפופטוזיס (מוות תאי) בסוגים מסוימים של תאים סרטניים. לחומר גם תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון.
 
למרות שהאוכמנייה הכחולה איננה מציעה מרפא לכל, היא מכילה חומרים ביולוגיים חשובים ועשויה לעזור לנו לחיות חיים טובים ובריאים יותר. היא מהווה רכיב חשוב ב- EXO ותורמת, ביחד עם יתר 13 הפירות והצמחים ליצירת תוסף מזון בעל תכונות בריאות ייחודיות.
 
References
1: Wang Y, Chang CF, Chou J, Chen HL, Deng X, Harvey BK, Cadet JL, Bickford
PC. 
Exp Neurol. 2005 May;193(1):75-84.
2: Joseph JA, Shukitt-Hale B, Casadesus G. 
Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1 Suppl):313S-316S. Review.
3: Kay CD, Holub BJ. 
Br J Nutr. 2002 Oct;88(4):389-98.
 
 
תמצית Cranberry (חמוציות)

לחמוצית הצפון אמריקאית היסטוריה ארוכה וראויה לציון. היא לא רק מהווה מקור למזון, אלא שמשה גם בטקסים ולצרכים רפואיים. החמוציות עתירות בחומרים מזינים שנבדקו לעומק. הן מהוות זה זמן רב מוקד עניין עקב תכונותיהם המועילות במניעת זיהומים בדרכי השתן. החמוציות מכילות תרכובות פרואנתוציאנין המונעות מחיידקים להתקשר לתאי מערכת השתן.
 
החמוציות אינן מכילות רק נוגדי חמצון אלא יש להן גם תכונות נוגדות סרטן ואנטי דלקתיות. הן מכילות נוגדי חמצון פנוליים חזקים, ובמיוחד הקורצטין גליקוסיד המעניק לחמוציות את היכולת לעכב אנזימים וטריפת רדיקלים חופשיים. נוגדי החמצון הפנוליים אף הוכחו כמגבירים HDL (כולסטרול טוב) ומפחיתי LDL (כולסטרול רע) ובכך הם יכולים להפחית את סכנת טרשת העורקים. הרזווראטול הוא רכיב אנטי סרטני המצוי באופן טבעי בחמוציות. הוא נמצא מדכא ריבוי תאים סרטניים והמעודד אפופטוזיס (מוות תאי גידול) בסוגים מסוימים של תאים סרטניים. הוא גם חומר אנטי דלקתי ונוגד חמצון.
 
החמוציות גדושות בחומרים מזינים ומהוות מקור מצוין לנוגדי חמצון. המשתמשים ב- EXO יכולים ליהנות מיתרונות החומרים נוגדי החמצון ביחד עם יתרונותיהם של שאר 13 הפירות והצמחים מכל העולם.
 
Reference
1: Duthie SJ, Jenkinson AM, Crozier A, Mullen W, Pirie L, Kyle J, Yap LS, Christen P, Duthie GG. 
Eur J Nutr. 2005 Jul 20;
2: Gettman MT, Ogan K, Brinkley LJ, Adams-Huet B, Pak CY, Pearle MS. 
J Urol. 2005 Aug;174(2):590-4; quiz 801.
3: Crews WD Jr, Harrison DW, Griffin ML, Addison K, Yount AM, Giovenco MA, Hazell J. 
J Altern Complement Med. 2005 Apr;11(2):305-9.
 
 
 
ענבים שחורים

References
1: Puiggros F, Llopiz N, Ardevol A, Blade C, Arola L, Salvado MJ.
J Agric Food Chem. 2005 Jul 27;53(15):6080-6.
2: Jung KJ, Wallig MA, Singletary KW.
Cancer Lett. 2005 May 5;
3: Chou EJ, Keevil JG, Aeschlimann S, Wiebe DA, Folts JD, Stein JH. 
Am J Cardiol. 2001 Sep 1;88(5):553-5.
  

Noni (נוני)

הנוני הוא צמח ירוק-עד הגדל במלזיה, אוסטרליה ופולינזיה. רמזים לשימוש בו כחומר בוטאני נמצאים כבר בטקסטים של הרפואה ההודית המסורתית מלפני אלפי שנים. הוא שימש כדי לטפל בבעיות רפואיות רבות באותן תקופות בתרבויות שונות, ורק לאחרונה זוהו הרכיבים הביולוגיים הפעילים שבו, ותכונותיו המרפאות הוסברו.
 
בפרי הנוני זיהו החוקרים כמויות משמעותיות של מבשר לחומר הפעיל רפואית הנקרא קסרונין (xeronin). הקסרונין נצרך כחלק מהפרי והופך לקסרונין במערכת העיכול ואז נספג בגוף. יש המאמינים כי החומר ממלא תפקיד חשוב בסינתזה הנאותה ופעילות החלבונים החיוניים לבריאותם של התאים בגופנו. באופן כללי, מולקולה זו היא בעלת השפעה על מספר מערכות אברים בגופנו ולכן עשויה להשפיע על הפעילות התקינה של תהליכים תאיים רבים שכולם תורמים לבריאותנו הכללית. כתוצאה מכך, רשימת המחלות שטופלו על ידי פרי הנוני במשך אלפי שנים היא ארוכה ומקיפה. מסיבה זו פרי הנוני נחשב בתרבויות מסוימות ל"מרפא הכול" ברוב התלונות הקשורות למחלות. כמובן שבחברה המתוחכמת והמתקדמת טכנולוגית קשה לטעון טענה זו. אולם, על בסיס של אלפי שנות ניסיון ברור כי פרי הנוני הוא בעל תכונות ריפוי חשובות.
 
References
1: Langford J, Doughty A, Wang M, Clayton L, Babich M.
J Altern Complement Med. 2004 Oct;10(5):737-9.
2: McClatchey W. 
Integr Cancer Ther. 2002 Jun;1(2):110-20; discussion 120. Review.
3: Hirazumi A, Furusawa E.
Phytother Res. 1999 Aug;13(5):380-7.
 
Pomegranate (רימון)

לרימון היסטוריה נרחבת כפרי רפואי. ההוכחה ההיסטורית הראשונה לעובדה שעצי רימון ניטעו היא משנת 3000 לפני הספירה. לרימון תכונות רפואיות אגדיות שהפכו אותו למושא של מיתוסים רבים, יצירות ספרותיות ועבודות אומנות של אומנים ידוע שם, כולל רפאל, סזאן, הומרוס ואפילו שייקספיר. באזורים רבים של העולם פרי מופלא זה נחשב לסמל הבריאות, הפריון והלידה מחדש. הולדתו במזרח התיכון, אולם במהלך הדורות הוא הפך למוצר חקלאי פופולארי על פני כל כדור הארץ.
 
פרי הרימון מהווה מקור רב ערך לאשלגן, ויטמין C ופוליפנולים. כתוצאה מיכולתם הנוגדת חמצון הטובה של הפוליפנולים, הפך הרימון לידוע כל כך במהלך השנים. כפי שהוכיח המדע המודרני שוב ושוב, נוגדי החמצון חיוניים לבריאות טובה. מייחסים להם הפחתה ומניעה של מחלות לב כליליות ואפילו מניעת כמה תהליכים ביולוגיים הגרמים לסרטן ולהזדקנות.
 
לרימון היסטוריה נרחבת כמגביר בריאות, אולם כאן הוא רק אחד מתוך 14 הפירות והעשבים האקזוטיים ההופכים את EXO לג'ל נוגד חמצון יוצא מהכלל.
 
References
1: Fuhrman B, Volkova N, Aviram M. 
J Nutr Biochem. 2005 Sep;16(9):570-6.
2: Seeram NP, Adams LS, Henning SM, Niu Y, Zhang Y, Nair MG, Heber D. 
J Nutr Biochem. 2005 Jun;16(6):360-7.
3: Esmaillzadeh A, Tahbaz F, Gaieni I, Alavi-Majd H, Azadbakht L. 
J Med Food. 2004 Fall;7(3):305-8.
 
Rooibos (רויבוס)

הרוביוס הוא שיח נפוץ בהרי הכיף המערבי של דרום אפריקה. לפני למעלה מ- 300 שנה, תושבי ההרים האלה החלו לאסוף עלי רוביוס ולהשתמש בהם להכנת תה. במהלך שלוש המאות האחרונות תה רוביוס שימש בתרבויות שונות למטרות רפואיות שונות. הוא מכיל נוגדי חמצון טבעיים ושלא כמו התה השחור, אינו מכיל קפאין ורמת תנין נמוכה ביותר. מבחינה טכנית, הרוביוס גדוש בפוליפנולים (חומצות פלאווניות ופנוליות). בגלל הכמות הרבה של נוגדי חמצון שלו הפך צמח זה למועיל ביותר בטיפול במחלות רבות ושונות. בנוסף לעזרה בפעולה נגד ללחצים מחמצנים של חיינו היום, משתמשים בו מרפאי עשבים רבים בדרום אפריקה כדי לטפל בחרדות ואפילו חוסר שינה, שכן זה משפיע לרעה על חילוף החומרים של תאי המסר המוחיים (אצתילכולין). בתרבויות אחרות, משמש הצמח לטיפול באלרגיות, עקב השפעתו על היסטמין, ובנוסף הוא משמש לטיפול בכאבי בטן של תינוקות, עקב השפעתו על עוויתות מעיים.
 
רוביוס הוא עשב מופלא בזכות עצמו, אולם יחד עם EXO אנו יכולים ליהנות מתכונותיו הנוגדות חמצון בשילוב עם 13 פירות ועשבים מכל העולם כולו.
 
References
1: Ulicna O, Vancova O, Bozek P, Carsky J, Sebekova K, Boor P, Nakano M, Greksak M.
Physiol Res. 2005 May 24;
2: Ulicna O, Greksak M, Vancova O, Zlatos L, Galbavy S, Bozek P, Nakano M.
Physiol Res. 2003;52(4):461-6.
3: Kunishiro K, Tai A, Yamamoto I. 
Biosci Biotechnol Biochem. 2001 Oct;65(10):2137-45.
 
 
Wolfberry (גרגרי יער)

References
1: Zhang M, Chen H, Huang J, Li Z, Zhu C, Zhang S.
Life Sci. 2005 Mar 18;76(18):2115-24.
2: Zhao H, Alexeev A, Chang E, Greenburg G, Bojanowski K.
Phytomedicine. 2005 Jan;12(1-2):131-7.
3: Gan L, Hua Zhang S, Liang Yang X, Bi Xu H. 
Int Immunopharmacol. 2004 Apr;4(4):563-9.